Faworki (Chrust)


Dla kogo:
  • dla kochających karnawałowe przysmaki
  • dla lubiących coś pochrupać
  • dla mających 3 godziny czasu wolnego
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 kieliszki wódki
  • cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • olej i/lub smalec do smażeniu 
Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry.  Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym (1), żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (2) (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków (3).

Przepis pochodzi od mojej teściowej.

0 komentarze:

INSTAGRAM