Muffinki z syropem klonowym


Dla kogo:

  • dla nie mających pomysłu jak wykorzystać syrop klonowy
  • dla fanów syropu klonowego
  • dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku
Składniki na muffinki:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 50g jasnego brązowego cukru - demerara
  • 150ml syropu klonowego
  • 5 łyżek mleka
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 jajka
Składniki do dekoracji:
  • orzechy włoskie
  • lukier
Wykonanie:
Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać.
Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. 
Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi.    
Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek. 







Przepis pochodzi z bloga http://siepieczeigotuje.blogspot.se.

fot. Magdalena Ziemiańska.

0 komentarze:

INSTAGRAM