Ciasto z mirabelkami na maślance

Dla kogo:
  • dla nie mających pomysłu co zrobić z mirabelkami
  • dla lubiących kwaskowate klimaty
  • dla fanów ciast z owocami
Składniki:
  • szklanka maślanki
  • szklanka cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • mały proszek do pieczenia (15g) 
  • cukier waniliowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 1kg mirabelek (może być trochę ponad kilo)
  • cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Mirabelki wypestkować, można spróbować je wydrylować, jednak u mnie nie wszystkie pestki przechodziły przez maszynkę. Mokre składniki wymieszać w mniejszej misce (olej, jajka, maślanka). Suche składniki wymieszać w drugiej, większej misce (cukier kryształ, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy). Oczywiście dobrze jest przesiać mąkę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, ale tylko na tyle by się ze sobą połączyły. 
Blachę pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście ułożyć ciasno mirabelki. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 z termoobiegiem. Można sprawdzić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. 
Po całkowitym wystudzeniu, ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Blacha: standardowa, prostokątna.








Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją z bloga www.pieczarkamysia.blox.pl

1 komentarz:

  1. Strasznie dawno nie jadłam mirabelek, a jeszcze na takim placku, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM