Miodownik z toffi i bitą śmietaną

Dla kogo:
  • dla fanów toffi
  • dla szukających przepisu na pyszne ciasto
  • dla lubiących ciasta typu "miodownik"
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 150g płynnego miodu (jeżeli miód jest za twardy, należy go lekko podgrzać)
Wykonanie ciasta:
Masło (margarynę) posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Standardowe prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 180-200° przez ok. 15 minut. Polecam piec każde ciasto osobno.

Składniki na masę:
  • 0,5l kremówki (30 lub 36%)
  • 3-4 łyżeczek żelatyny
Wykonanie masy:
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, chwilę czekamy, a następnie rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu - uwaga nie doprowadzić do zagotowania! Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianę, a następnie ciągle mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wykładamy na placek miodowy i przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli placki są bardzo twarde można je delikatnie nasączyć odrobiną mleka.
Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
  • 100-150g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie wierzchu ciasta:
Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną z mleka skondensowanego) i posypujemy ją posiekanymi orzechami.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.



Przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Margaryny Kasi.

1 komentarz:

INSTAGRAM