Babka z migdałami


Dla kogo:
  • dla fanów babek
  • dla kochających migdały
  • dla lubiących łatwe przepisy
Składniki:
  • 300g mąki (2 szklanki)
  • 125g drobno zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 375g miękkiego masła (prawie dwie kostki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 550g cukru
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • łyżeczka olejku waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szklanka mleka (250ml)
  • 6 jajek
  • 75g migdałów z płatkach lub migdałów pokrojonych (do posypania ciasta)
Wykonanie:
W misce zmieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i olejkami na bladożółtą masę. Dodawać po jednym jajku, po każdym lekko miksując. Przestawić mikser na niskie obroty i powoli dodawać do masy maślanej składniki suche na zmianę z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy i posypać płatkami migdałów. 
Ciasto piec w okrągłej formie o średnicy 25cm z kominkiem lub w formie do babki z kominkiem. Lepsza będzie forma okrągła z kominkiem gdyż wtedy migdały będą na górze. Ja nie posiadam takiej formy i piekłam w formie do babki z kominkiem przez co posypka migdałowa wylądowała na dole.
Piec ok. 80minut w temperaturze 180° aż wykałaczka wbita w ciasto będzie zupełnie sucha. Po 15 minutach od upieczenia wyjąć ciasto na kratkę, by tam wystygło. 
Można je przechowywać nawet do tygodnia w szczelnym pojemniku. 
Przepis pochodzi z książki "Ciasta -59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję"

1 komentarz:

INSTAGRAM