Babeczki z Maltesers

Dla kogo:
  • dla babeczkomaniaków
  • dla fanów Maltesers
  • dla lubiących czekoladę i nie tylko :)
Składniki na babeczki:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka (125ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • pół szklanki cukru (najlepiej cukru do wypieków)
  • pół szklanki napoju słodowego Horlicks*
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Przesiać mąkę, kakao, sodę. Dodać do tego sól i cukier. Mleko zmiksować z napojem słodowym, tak, by nie było grudek. Mleko z Horlicks dodać do przesianych składników. Dolać olej. Mieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Następnie dodać jajka (roztrzepane). Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia wszystkich składników. 
Formę do muffinek wyłożyć papierkami (papilotkami). Wlewać ciasto do połowy papierka. 
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180° (do "suchego patyczka"). Studzić na kratce.

Składniki na krem:
  • 1/4 szklanki napoju słodowego Horlicks
  • 1 łyżka kakao
  • 230 g masła (nie wprost z lodówki)
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Maltesers do dekoracji
Wykonanie kremu:
Masło miksować, aż będzie puszyste (zrobi się jasne). Dodać Horlicks, 2 łyżki mleka i miksować. Na końcu dodać przesiane kakao z cukrem pudrem. Całość zmiksować. 
Krem najlepiej nakładać na wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na górze kremu położyć groszek Maltesers. Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce.

*do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks babeczki nie będą miały tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują.

Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.pl

3 komentarze:

  1. Kosztowałam babeczki i muszę przyznać, że krem jest jedyny w swoim rodzaju, a kuleczki Maltesers dodają rozkosznego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu gdzie można kupić ten napój Horlicks?

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisałam w przepisie, że w Kuchniach Świata - np. w Galerii Krakowskiej. Trzeba kupic smak zwykły (naturalny) - nie czekoladowy:)
    Powodzenia

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM