Pączki hiszpańskie

Dla kogo:
  • dla tych, którzy chcą zrobić coś słodkiego-szybkiego na tłusty czwartek
  • dla chcących spróbować nowego karnawałowego przysmaku
  • dla tych, którzy nie mają w domu drożdży i nie tylko :)
Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200g cukru pudru - do przygotowania lukru
Wykonanie:
Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone.
Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ściągnąć ciasto z gazu i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sobie kwadraty wycięte z pergaminu lub papieru do pieczenia, wielkości 10x10cm i posmarować je olejem. 
Do ostygniętego ciasta wmiksowywać po jednym jajku, a następnie nałożyć ciasto do rękawa cukierniczego (wybieramy dość dużą tylkę) i wyciskać kółka (6-8cm) na przygotowane wcześniej kwadraty. Ja spróbowałam i wycisnęłam także serce, także wszelkie kombinacje dozwolone. 
W rondlu rozgrzać olej (najlepiej, do temperatury 180  - gdy będzie zbyt wysoka na pączkach pojawią się bąble!).  Wkładać pączki papierem do góry (papier po paru sekundach sam odejdzie i trzeba go wyłowić z garnka). Smażyć ok. 3-4minuty z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym.
Gdy pączki już ostygną polukrować lub mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!). 



Przygotowanie lukru: 
200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki.


A może takie na Walentynki?
Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków.

Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/.

2 komentarze:

INSTAGRAM