Walentynkowe ciasteczka z marmoladą

Dla kogo:
  • dla chcących zrobić komuś słodką niespodziankę
  • dla lubiących kruche ciasteczka
  • dla tych, którzy chcą wyznać komuś miłość i nie tylko :)
Składniki:
  • 700g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 3 jajka
  • 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową)
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki). 
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem). 
Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły. 
Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Bez cukru też są świetne. 



Przepis z www.mojewypieki.com.

0 komentarze:

INSTAGRAM