Kuleczki z ciecierzycy (bez cukru, glutenu, laktozy)


Przepis idealny dla uczulonych na gluten czy laktozę. czy całkiem idealny dla alergików to już sprawa dyskusyjna, bo jednak są tu alergeny w postaci kakao i orzeszków ziemnych. 
Jeśli robiłabym je drugi raz to na pewno otaczałabym tylko w kakao, bo są smaczniejsze od tych kokosowych. Fajna opcja na wykorzystanie ciecierzycy jednak trochę ją czuć także jeśli należysz do osób, które nie cierpią ciecierzycy to albo dodaj olejek smakowy do masy (choćby ekstrakt waniliowy), albo nie rób tego przepisu :D

Dla kogo:
  • dla fanów zdrowych przekąsek
  • dla lubiących ciecierzycę
  • dla uczulonych na gluten


Składniki: 
  • puszka ciecierzycy
  • 25g masła orzechowego
  • łyżka kakao + kakao do obtoczenia
  • 50g rodzynek
Wykonanie tradycyjne:
Rodzynki zalać wodą i namoczyć przez kilka minut a następnie odcedzić. Ciecierzycę odcedzić. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Toczyć kuleczki i otaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce. 

Wykonanie w Thermomixie:
Rodzynki zalać wodą i namoczyć przez kilka minut a następnie odcedzić. Ciecierzycę odcedzić. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę (2x 30s. obr. 8). Może być potrzeba by zbierać masę ze ścianek naczynia i miksować ponownie. Toczyć kuleczki i otaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce. 




4 komentarze:

  1. Zapisałam sobie przepis ;) Uwielbiam takie małe słodkości !

    OdpowiedzUsuń
  2. ile takie kuleczki można trzymać w lodówce? czy zamiast rodzynek można dać orzechy albo zboża bezglutenowe np. chia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciecierzyca jako deser?:-) Nigdy nie jadłam jej w takiej wersji. To dla mnie duże zaskoczenie. Wykorzystuję ją często w kuchni, ale do dań obiadowych. Bardzo zaciekawiły mnie te kuleczki, więc muszę wypróbować przepis. Wyglądają bardzo apetycznie i mam nadzieję, że tak też smakują :-)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM