Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem


Przepis na ten sernik miałam już na oku od bardzo dawna. Jednak jak wiadomo zawsze "coś". Ze dwa razy Piotrek zjadł mi ser, który był do sernika. Kiedyś znów dzieciaki wyjadły ciastka, które były zakupione na spód, ale w końcu się udało. Było warto! Jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam. Dodatek białej czekolady jest delikatny i nadaje sernikowi kremowego smaku. Domowy karmel jak zwykle daje radę!

Dla kogo:
  • dla sernikożerców
  • dla tych, którzy mają nadmiar białego sera w lodówce
  • dla chcących spróbować tego aksamitnego smaku

Składniki na spód:
  • 220g ciasteczek zbożowych
  • 80g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 700g twarogu
  • 125ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 5 jajek
  • 50g cukru (ok. pół szklanki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225g białej czekolady
Składniki na dekorację:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36%
  • duża szczypta soli
  • orzeszki ziemne do dekoracji

Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie spodu:Ciasteczka i masło zmiksować w naczyniu miksującycm 20s/ obr.8. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i ugnieść ręką lub łyżką by była gładka. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Wykonanie masy serowej:
Białą czekoladę rozkruszyć w naczyniu miksującym 10s/obr. 8. Dodać resztę składników i zmiksować 3min /obr.6. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik zabezpieczyć folią aluminiową tak by nic nie wyciekało i piec w kąpieli wodnej* przez 80 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie sernik powinien być ścięty  - można sprawdzić za pomocą patyczka. 

Wykonanie dekoracji:
Do garnuszka wsypać cukier i dodać 2 łyżki wody. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty. Uważać by nie przypalić całości, bo syrop dość szybko może zmienić kolor. 
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę - może pryskać więc należy zachować dużą ostrożność. Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny). Sosem polać wystudzony sernik i posypać go orzeszkami ziemnymi. Zamiast domowego sosu można ewentualnie wykorzystać masę kajmakową z puszki. 

Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie spodu:
Ciasteczka i masło zmiksować w blenderze. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i ugnieść ręką lub łyżką by była gładka. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Wykonanie masy serowej:
Białą czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce. Najlepiej zmielić sobie wcześniej ser w maszynce. Dodać resztę składników i zmiksować na wysokich obrotach, by masa była gładka i kremowa. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik zabezpieczyć folią aluminiową tak by nic nie wyciekało i piec w kąpieli wodnej* przez 80 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie sernik powinien być ścięty  - można sprawdzić za pomocą patyczka. 

Wykonanie dekoracji:
Do garnuszka wsypać cukier i dodać 2 łyżki wody. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty. Uważać by nie przypalić całości, bo syrop dość szybko może zmienić kolor. 
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę - może pryskać więc należy zachować dużą ostrożność. Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny). Sosem polać wystudzony sernik i posypać go orzeszkami ziemnymi. Zamiast domowego sosu można ewentualnie wykorzystać masę kajmakową z puszki. 

* kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.






2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Jaki twaróg polecasz do sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie chyba łatwiej mi powiedzieć jakiego nie polecam. na pewno odradzam sery w wiaderkach. Polecam natomiast sery z mniejszych zakładów mleczarskich np. Strzałków, Jana, Skała. Jesli nie chce Ci się mielić to fajne są sery, które są zmielone i można je kupic w takiej jakby tubie coś jak salceson. Powodzenia!

      Usuń

INSTAGRAM