![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaIsoFyMva59Cmxa8Dfy7syRRtPJutNUJ-MIEFexpn3oMv-ZaEGnWbR99XAgAm4EKp4No6bBQri3ghKkAaX4Cl8RQa-WvLy9pS6Wfg5gVdQAtDR5bOjdVVJBYQHa5OpykUz3IDNMAU1fc/s1600/PA257235.ORF.jpg)
Masło idealne dla miłośników masła orzechowego.W jaki sposób zrobić swoje masło? Wystarczą orzeszki i dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym sporo pieniędzy, a do tego mamy pewność co zmiksowaliśmy! Bardzo polecam!
Dla kogo:
- dla fanów masła orzechowego
- dla tych, którzy lubią wiedzieć "co jedzą"
- dla niemających uczulenia na orzeszki :)
- 500g orzeszków ziemnych niesolonych
- olej (1-2 łyżki) - najlepiej rzepakowy, sezamowy lub arachidowy
- sól i cukier puder do smaku (wg uznania)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpmFclIhU_bWSLeCWmRefsoeoTRJhV0OAhzJYKoFlESHc10Cmp08xwu7VQPf7fvRXaxwaLDZlejjxdyHV7VK3da1pjtSAY165HZcKPaKfKwfIrzmoso6y5XbAd0SyCRKJ8IcdvgD_DTNM/s1600/PA196983.ORF.jpg)
Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż do piekarnika na 5-10 minut (temp. 180 stopni). Dzięki temu orzechy zyskają cudowny smak i zapach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-0gX7ADTVEjtgPQhdVeq0PbcDZjrU-LRI1lAbBB10RNDAH3WbN8ZiK0SC4yxrYEm3yCc3zs9aqL1IMzzC5oLd17zW6Boyf2rUPGQcvoupXNGFzGDPSzOUgQqCHc4zjuRqcsgqm0oFJ2s/s1600/PA196986.jpg)
Przepis znalazłam na stronie www.vegazone.blox.pl
Brzmi zachęcająco, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Koniecznie! Ja się w nim zakochałam. A jak pomyślę o ile jest zdrowsze to tym chętniej je jem :)
Usuńdomowe masło orzechowe jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie ono proste - dlaczego jeszcze nie zrobiłam?;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, dlaczego?? :D
Usuń