Batoniki owsiane z mlekiem skondensowanym wg Nigelli Lawson


Idealne dla tych, którzy wstają za późno, a chcą szybko chwycić coś pożywnego w dłoń :). Batoniki można długo przechowywać w pojemniku także są idealne na "czarną godzinę".

Dla kogo:
  • dla fanów Nigelli
  • dla lubiących zdrowe przekąski
  • dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych
Składniki:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych)
  • 75g wiórków kokosowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • 35g sezamu
  • 35g pestek dyni
  • 35g pestek słonecznika
  • 125g orzeszków ziemnych niesolonych


Wykonanie:
Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę (o wymiarach mniej więcej 23x33). Jeśli masz inną to batoniki będą po prostu grubsze, ważne by nie był zbyt chude, bo będą się łamać.  Mleko skondensowane podgrzej w rondelku mieszając by się nie przypaliło. W dużej misce wymieszaj sypkie składniki i zalej je ciepłym mlekiem Wymieszaj dokładnie (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). Masę rozprowadź na blaszce i ugnieć (najlepiej zrób to w jednorazowych rękawiczkach), by powierzchnia się wyrównała. 
Piecz ok. godzinę w temp. 130stopni. Po 15 minutach od wyjęcia batoników z piekarnika pokrój je ostrym nożem (np. do pizzy) na dowolne kawałki. U mnie wyszło 12 batoników (2x6). Odstaw do całkowitego wystudzenia.



 



Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.

4 komentarze:

  1. świetne i zdrowe batoniki- idealne na przekąskę lub słodkie "co nieco" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile gram czy ml. ma puszka tego mleka skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba standardowa (u mnie 411g) :) Powodzenia!!

      Usuń

INSTAGRAM