Buraczane brownie z malinami


Brownie - osobiście uwielbiam czekoladę i chyba nie ma ilości czekolady, której nie dałabym rady zjeść. Brownie robiłam już kilka razy w różnych wersjach. Ta wersja jest bardziej dietetyczna. Buraki zastępują część mąki, a także są dodane do kremu. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego znalazłam w książce "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce". Gdybym miała coś zmienić następnym razem dałabym trochę mniej buraków do kremu, a zwiększyła ilość malin. Mimo wszystko przepis jest miłym zaskoczeniem, a że lubię dodawać warzywa do ciast to jest dla mnie bardzo ok! Gdybyście szukali innych brownies to na blogu znajdziecie: brownie kawowe, brownie jaglane oraz brownie łaciate

Dla kogo:

  • dla szukających swoich ulubionych przepisów w wersji light
  • dla mających w zamrażarce maliny
  • dla fanów brownie



Składniki na brownie:

  • 200g ugotowanych buraków czerwonych
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

Składniki na masę:

  • 5g żelatyny
  • 600ml śmietanki 30%/36%
  • 200g białej czekolady
  • 200g ugotowanych buraków
  • 200g malin + kilka sztuk do dekoracji
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:
Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem (nie miksujemy) np. rozmącamy rózgą. Łączymy ze sobą buraczki, jajka z cukrem i suche składniki. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170. Studzimy.   

Wykonanie masy:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok. 40ml). Część śmietanki (200ml) zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, namoczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy na bok. Buraczki miksujemy na gładką masę. maliny przecieramy przez sito. Masę owocowo-warzywną dodajemy do śmietanki i odstawiamy by się ostudziła. Resztę śmietany (400ml) ubijamy i łączymy z  wcześniej przygotowaną masą. Dodajemy sok z cytryny/limonki i opcjonalnie cukier puder (do smaku). Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. wygładzamy i chowamy do lodówki, aż mus stężeje. Podajemy udekorowane malinami. 




2 komentarze:

  1. Niewiarygodne, że z takich składników można zrobić takie przepyszne ciasto! ; ) Super, dzięki za kolejny udany przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa! ps. tak, z buraczków można wyczarować różne pyszności!

      Usuń

INSTAGRAM