Szarlotka z orzechami i kruszonką


Kolejna szarlotka, nie wiem już która to z kolei, bo tyle ich już było. Tym razem wersja z orzechami włoskimi. Prawdziwie jesienna szarlotka, bo dla mnie jabłka i orzechy to taki symbol jesieni. 

Dla kogo:

  • dla szukających odmiany od tradycyjnej szarlotki
  • dla mających za oknem orzech włoski
  • dla lubiących chrupanie i łupanie



Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • szczypta zmielonych goździków
  • jajko
  • 200g masła (miękkiego)
  • 2 łyżki śmietany (12/18%)

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie masy jabłkowej: 
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki (jak cienkie frytki) i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do rondelka i podgrzewać, aż zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować. 

Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Delikatnie zagnieść ciasto rękami i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (zawinięte w folie spożywczą). Tortownicę o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia razem z bokami. Połową ciasta wylepić blaszkę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i na to pokruszyć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni. 




Przepis znaleziony na www.malacukierenka.pl

0 komentarze:

INSTAGRAM