Proste ciasto z dżemem

 
Bardzo fajne ciasto do grilla, kawki czy herbatki. Proste. Smaczne. Zamiast dżemu można dać owoce (byleby nie miały w sobie za dużo soku) i powinno być super. Przepis trochę podobny do Pleśniaka, ale jednak to nie to samo. Zrobiłam je ze względu na tony dżemu, które mam w spiżarni i których próbuję się pozbyć na wszelkie sposoby. Ciacho bardzo zasmakowało domownikom także na pewno niebawem będzie powtórka.

Dla kogo:
  • dla lubiących zwykłe ciasta
  • dla szukających sposobu na wykorzystani dżemu
  • dla ciastożerców

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15g proszku do pieczenia
  • szklanka cukru brązowego (np. jasnego demerara)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukru waniliowego)
  • 200g miękkiego masła
  • słoik dżemu lub świeże owoce
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki poza dżemem. Zagniatamy na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Połowę wykładamy na dno. Ciasto smarujemy dżemem lub nakładamy owoce. Na dżem nakładamy białka ubite na sztywną pianę. Na pianę kruszymy lub ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni.




2 komentarze:

INSTAGRAM