Jeśli kochacie babki i nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni to ten przepis jest dla Was. Babka jest szybka w przygotowaniu i nie jest duża. Jeśli macie dużą rodzinę lub czekacie na najazd gości to lepiej upieczcie ją z podwójnej porcji. Zniknie szybko!
Dla kogo:
- dla fanów babek
 - dla czekoladożerców
 - dla kawoszy
 
Składniki na babkę:
- 45g jogurtu naturalnego
 - 45g miękkiego masła
 - 45g kakao
 - pół łyżki kawy rozpuszczalnej
 - skórka z pomarańczy
 - kopiata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
 - 125g cukru
 - jajko
 - białko
 - 125g mąki
 - szczypta soli
 - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 80g cukru pudru
 - 25ml likieru kawowego
 
Jogurt wymieszać z kawą rozpuszczalną, szczyptą soli, cukrem waniliowym i łyżką wody, tworząc jogurt kawowy. Pomarańczę umyć i zetrzeć z niej całą skórkę. Masło ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę pomarańczy. Dodać jajko i białko. Ubić ponownie. Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać jogurt kawowy i delikatnie wmieszać go do ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej w małej keksówce o długości ok. 20cm.
Wykonanie polewy:
Gdy ciasto ostygnie zrobić polewę. Połączyć cukier puder z likierem kawowym i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Jeśli polewa byłaby zbyt wodnista dodać cukru. Polać babkę.
Przepis jest lekko zmienionym przepisem z książki "Kawa w filiżance, ciastach i deserach".

O tak - pysznie wygląda! Porywam dwa kawałki ! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Częstuj się :)
Usuń