Dżem z pigwy z cynamonem


Spróbowałam i wiem, że jeśli tylko dorwę pigwę w przyszłym roku to będzie powtórka! Pigwa w tym roku opanowała moją spiżarkę! Dżem jest super, a jeśli szukacie innych propozycje z pigwą to polecam Wam także dżem z pigwy z jabłkami oraz szarlotkę z pigwą i budyniem.

Dla kogo:
  • dla lubiących poznawać nowe smaki
  • dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie
  • dla lubiących kwaskowate klimaty
Składniki:
  • 1kg pigwy
  • 300ml wody
  • 400g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Pigwę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy 300ml wody. Gotujemy ok 30-45 minut, aż pigwa zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji.

Wykonanie w Thermomixie:
Pigwę myjemy, obieramy i kroimy  kawałki. Umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z wodą (300g) i miksujemy 10s., obr. 10.  Gotujemy ok 30 minut, obr. 10. temp. 95. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze 15 minut, obr. 3 temp. 95. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji.

Zapraszam Was także do moich koleżanek na przepisy z cynamonem:
Zapiekana owsianka z gruszkami i cynamonem u Pauliny. 


9 komentarzy:

  1. Spróbowałabym z rozkoszą :)
    Dżem z pigwy robiłam raz - z wanilią - i wyszedł boski! Z cynamonem też musiał smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Wyszedl swietnie! Robilam w tym roku jeszcze z pomarancza I z jablkiem.

      Usuń
  2. Super pomysł z tą pigwą :)
    Zapraszam na dyniowo-cynamonowy :)
    http://trishamorningcoffee.blogspot.com/2015/10/dzemik-z-dyni-dyniowych-wariacji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie pomyślałam i nie zasadziłam pigwy :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie próbowałam z pigwy, chętnie wypróbuję przepis. Mam też ochotę zrobić nalewkę, ale to plan na następny rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam pigwy... I jakoś nigdzie na targowiskach nie widziałam... Czy smakuje podobnie jak gruszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Powiedzialabym, że trudno ją do czegoś porównać, trochę jabłko, troche cytryna...hhmmm :) Cięzko powiedzieć. W każdym razie jest trochę cierpka, jednak z nutą cytrusów.

      Usuń
  6. W przepisie na termomixa gotujemy na obrotach 10 ? Mie da się :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM