Dżem z pigwy z jabłkiem


Pewnie się, nie zdziwicie jak napiszę, że pigwę dostałam od sąsiada :). Tak - to ten sam sąsiad, który obdarował mnie jabłkami i aronią. Stwierdził, że ja pewnie zrobię coś pożytecznego z pigwy i tym sposobem powstał dżem z pigwy z jabłkami, dżem z pigwy z pomarańczą, dżem z pigwy, pigwa do herbaty,syrop z pigwy i szarlotka jabłkowo-pigwowa. Uf  - wielkie wiadro pigwy zostało przerobione. Minus jest taki, że pigwa ciężko się kroi i miałam z tym problemy - twarda skórka i bardzo twardy owoc - ciężko nawet usunąć gniazdo. Jednak udało się i nic się nie zmarnowało. Plus jest taki, że dowiedziałam się, że pigwa różni się od pigwowca i często są ze sobą mylone. Ja dostałam od sąsiada pigwę, ale gdyby ktoś przypadkiem miał na zbyciu pigwowca to też nie pogardzę.

Dla kogo:
  • dla posiadających w ogrodzie krzak pigwowca
  • dla tych, którzy mają sąsiadów posiadających krzak pigwowca
  • dla fanów kwaskowatych smaków
Składniki :
  • 600g pigwy
  • 500g jabłek
  • 100g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 30ml/g wrzątku 
Wykonanie  tradycyjne:
Pigwę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka wrzucić do garnka wraz z cynamonem. Gotować ok. 5 minut, aż zmięknie, następnie dodać pigwę. Gotować ok. 30 minut, mieszać co jakiś czas. Dodać cukier i 30ml wrzątku i gotować jeszcze 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przelać do słoiczków i szybko zakręcić. Odwrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki wklęsną, nie trzeba pasteryzować.

Wykonanie w Thermomixie:
Pigwę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Jabłka wrzucić do naczynia miksującego wraz z cynamonem i gotować ok. 5 minut, temp. 90 stopni obrót.1. Następnie dodać pigwę. Gotować ok. 30 minut, temp. 95 stopni, obroty wsteczne 1.  Dodać cukier i gotować jeszcze 5-7 minut, temp. 95 stopni i obroty wsteczne 2,5.  Przelać do słoiczków i szybko zakręcić. Odwrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki wklęsną, nie trzeba pasteryzować.


6 komentarzy:

  1. Cierpko-kwaśna pigwa z jabłkami musi dawać niesamowity efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Jest super! Te smaki fajnie się uzupełniają. W ogole ostatnio stwierdzam, ze jabłka świetnie komponują się z innymi owocami!

      Usuń
  2. Uwielbiam domowę przetwory! Mają jedyny i niepowtarzalny smak!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżem z pigwy musi być bardzo smaczny! Jeszcze w połączeniu z jabłkiem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. W tym roku zrobiłam dżem z pigwy na kilka sposobów. Ten z jabłkiem jest naprawdę świetny!

      Usuń

INSTAGRAM