Czy opłaca się piec własny chleb?



Zawsze, gdy zabieram się za pieczenie chleba zadaję sobie pytanie: czy warto tracić czas i pieniądze?  Z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba, który był wczoraj przygotowałam dla Was wpis właśnie o tym czy piec chleb w domu czy nie?
Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami czy na zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba.
Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie). 

Najpierw przeanalizujmy skład i obliczmy szacunkowy koszt składników (wzięłam pod uwagę średnią cenę produktów):
  • 40g drożdży - 0,50zł
  • łyżeczka cukru - 0,05zł
  • 300g mleka -  0,80zł
  • 300g mąki pszennej - 0,70zł
  • 200g mąki żytniej - 0,60zł
  • 25g oliwy z oliwek - 0,80zł
  • łyżeczka soli - 0,05zł
Suma kosztów składników to 3,50zł.
Do tego należy doliczyć ok. 0,60zł za włączenie piekarnika. 
Suma kosztów to 4,10zl
Z tych składników otrzymamy chleb ważący ok. 800g.
Cena kilograma będzie się zatem kształtowała w granicach ok. 5,20zł. 

W tym miejscu ktoś powie: czyli się nie opłaca. Jednak trzeba pamiętać, że podałam szacunkowe koszty składników, także jeśli zakupimy produkty taniej automatycznie otrzymamy tańszy chleb. Myślę też, że ciężko ocenić wartość chleba bez chemii. Ja jestem w stanie zapłacić nawet 2 razy więcej za chleb, byleby tylko wiedzieć co jem. W końcu chleba zjadamy stosunkowo dużo więc wydaje mi się, że mimo wszystko warto. Jeśli tylko mamy możliwość - tzn. czas i chęci to dlaczego nie? A Wy co sądzicie?

Moje przepisy na pieczywo znajdziecie tu.

7 komentarzy:

  1. My od roku pieczemy w domu chleb, dużym ułatwieniem jest maszynka do wyrabiania ciasta i pieczenia. Wychodzą nam też super słodkie bułeczki i przynajmniej wiemy, że nie jemy jakichś chemicznych spulchniaczy i barwników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Ja ostatnio do wyrabiania używam Thermomixa i bardzo sobie to chwalę!

      Usuń
  2. Pieczenie chleba w domu ma swój urok, a poza tym dokładnie wiemy co dajemy do ciasta, więc myślę, że warto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że warto. Domowy chleb jest od początku do końca przygotowywany przez nas, wiemy co jemy, poza tym tak jak napisała wcześniej Jolanta, takie domowe pieczenie chleba ma swój urok. U mnie właśnie "robi się" mój pierwszy zakwas, zobaczymy czy mi się uda, bo marzy mi się chleb na zakwasie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam w tym tygodniu pierwszy własny zakwas, ale niestety się nie udał. Muszę zrobić jeszcze raz.

      Usuń
  4. Jak dla mnie, to za sam ten cudowny smak się opłaca! A do tego dochodzą jeszcze walory zdrowotne. Osobiście wolę oszczędzać na czymś innym, a za to zdrowo i smacznie nakarmić rodzinę. :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM