Syrop dyniowo-korzenny do kawy

Gdy zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić, a akurat miałam już gotowe puree dyniowe. Wystarczyło dodać cukier i przyprawy korzenne i syrop gotowy. Idealnie sprawdza się do kawy, gdy chcemy napić się jesiennej dyniowej kawy z aromatem przypraw. Wystarczy dodać do kawy ok. 2 łyżeczki syropu zamiast cukru i voila - poczujemy się prawie jak w kawiarni!

Dla kogo:
  • dla fanów korzennych przypraw
  • dla kochających smaki jesieni
  • dla mających puree z dyni i szukających pomysłu na jego wykorzystanie
 Składniki:
  • szklanka brązowego cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,75 szklanki puree z dyni
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru (nie świeżego)
  • łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie:
Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. 
Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.

A ja nadal zapraszam Was do próbowania dyniowych przepisów ode mnie, od AlicjiAgnieszki i Karoliny. Jeśli uda Wam się coś stworzyć to oznaczcie Wasze dyniowe wyroby hasztagiem #akcjadyniowa.

Przepis znalazłam na www.annasplace.pl.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię Twój blog i super pomysł że zawsze na początku piszesz komu może spodobać się przepis. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję już ten wspaniały zapach w wyobraźni. Dynia jest uniwersalna i sprawdza się nawet do kawy. Na moim blogu teź sporo dyni. Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM