![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibJR_jw129mZ6Wdj00PBzRX40MQdN_w6e4ofUylbgm0naeHwqruYkRDhzHhLpAlH6q727G3wdIpoQlY1eT44xIhUvBPesdU7Tv9K-s7fQYQ44vGfiH2bvzIvphm2JO90kpAhPdZd0zFxU/s640/20140405-_MG_1312+www.jpg)
Ostatnio robiłam porządki w przepisach i nagle moim oczom ukazała się kartka z przepisem z babeczki z syropem cytrynowym - no cóż - kompletnie zapomniałam o istnieniu tych babeczek! Na szczęście okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją.
Dla kogo:
- dla lubiących orzeźwiające wypieki
- dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek
- dla ciekawych syropu limonkowego
- 125g masła (miękkiego)
- 125g cukru
- 2 jajka
- skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
- 175g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- szczypta soli
- 60g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxeKzAupAmow_K4S8g-L_waP2WlnE15dou6ffq50SL55Fbzhyphenhyphener6XxGhC9XuWD7AiQ1WzCaR3c086wlSifRfGHm3uxJ3qepyllme0bg7LyUQGcMRpHOjKIkRsovW0bt72T5QAaEI11dxw/s200/P4053119.ORF.jpg)
Wykonanie syropu cytrynowo-limonkowego:
Sok z połowy limonki i z połowy cytryny wyciśnij do rondelka i wymieszaj z cukrem pudrem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć.
Przepis dostałam od koleżanki i lekko go zmodyfikowałam.
0 komentarze: