Zapiekanka owsianka z jabłkami

To byłą moja pierwsza owsianka z piekarnika. Bardzo lubię owsiankę i byłam ciekawa efektu. Przepis zauważyłam na profilu instagramowym Piotra Kucharskiego. Po spróbowaniu już wiem, że będę do niej częściej wracała, bo było to jedne z najbardziej sycących śniadań jakie jadłam w ostatnim czasie, a do tego było pyszne. Następnym razem pewnie dodam sobie jakieś dodatki od siebie - np. rodzynki. 

Dla kogo:
  • dla szukających sycącego śniadania
  • dla kochających owsianki
  • dla lubiących dania typu: coś z niczego


Składniki:
  • 200g płatków owsianych
  • 500ml mleka
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 jabłka
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru (wg upodobań) - można pominąć
Wykonanie:
Mleko, płatki i cynamon wymieszać w misce. Wbić dwa jajka i porządnie zamieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Ułożyć na płatkach na górze i posypać delikatnie cukrem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni (tylko z górną grzałką).



Zapraszam Was na inne wpisy z cynamonem do moich koleżanek:
Do Agnieszki na ciasto, na owsianki do Pauliny i na ciasteczka do Karoliny.

10 komentarzy:

  1. Właśnie od dawna ostrzę sobie zęby na zapiekaną owsiankę! Ta wygląda bardzo prosto, a dodatek jajek cieszy mnie o tyle, że musimy zadbać u synka o odpowiednią podaż żelaza :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - jest bardzo prosta! Polecam! Myślę, że synkowi zasmakuje!

      Usuń
  2. Nie mogę się zupełnie przekonać do owsianki. Próbowałam kilka razy i niestety nie odpowiada mi ta konsystencja ani smak. Jednak nie próbowałam jeszcze wersji pieczonej, więc może to jest sposób na to żeby do owsianki się jednak przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak miałam z kaszą jaglaną - nie moglam się do niej przekonac, aż spróbowałam kaszy jaglanej gotowanej na soku i w końcu się udało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wielokrotnie pisałam, więc swój komentarz powtórzę, że nigdy nie przepadałam za owsianką, ale widząc te wszystkie piękne, zachęcające zdjęcia w sieci, a przede wszystkim wykorzystanie owoców, orzechów i ziaren próbuję się z nią zaprzyjaźnić. Na razie idzie nam dość opornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to chyba jest, że albo jest się miłośnikiem owsianki, albo się jej nie cierpi :) Ja lubię i próbuję robić sobie w różnych wydaniach, żeby mi się nie znudziła :)

      Usuń
  5. Uwielbiam zapiekaną owsiankę muszę spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A zamiast zwykłego mleka może być mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie! Moze byc takie jakie lubisz zarowno zwierzece jak i roslinne :)

      Usuń

INSTAGRAM