Spód do ciasta z herbatników


Gdy nie mam chęci na włączanie piekarnika to szukam sposobu jak to ominąć. Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Oczywiście herbatniki można zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli. 

Dla kogo:
  • dla mających zepsuty piekarnik
  • dla szukających spodu do ciast bez pieczenia
  • dla kochających herbatnikowy smak

Składniki:
  • 250g herbatników (2,5 małej paczki)
  • 100g masła
  • łyżka cukru pudru (można pominąć)
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.

Herbatników wystarczy na spód do tortownicy o średnicy 24-26cm.




27 komentarzy:

  1. Ja zazwyczaj wtedy kładę same herbatniki ;D Ale spróbuję kiedyś Twojego sposobu:D Pabottyro.blogspot.com :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki spód, szczególnie do sernika na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i sprawnie problem tylko jak ktos ma uczulenie na pszenicę i nie używa cukru. Pozdrawiam, Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można użyć herbatników bezglutenowych. A cukier zastąpić np.ksylitolem

      Usuń
  4. Ale świetny sposób! Rzeczywiście czasem chciałoby się zrobic ciasto na szybko, np. dla niespodziewanych gości:).

    OdpowiedzUsuń
  5. :D Bardzo lubię takie rozwiązania, zdarzyło mi się wielokrotnie kłaść całe herbatniki, ale Twój sposób jest bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Nie przepadam za samymi poukładanymi herbatnikami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie proporcje jak na blachę zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam ok. 300 g herbatników i ok. 80g masła, wyszło idealnie

      Usuń
  8. Robiła
    , jest doskonały.💖

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, jest doskonały.💖

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś znowu zrobie pod sernik💖

    OdpowiedzUsuń
  11. czy taki spód nadaje się tylko bez pieczenia? czy można go piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to rozpuszczone masło ma być jeszcze ciepłe czy ostudzone?

    OdpowiedzUsuń
  13. Super spróbowałem pierszy raz zawsze cale6 herbatniki irytujące bo nie pasowały do tortownicy A tak elegancko dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam, genialny sposób. 👍
    Ja miałam 125g herbataników, dodałam 75g masła, więc spód był cienki.
    Piekłam i wyszło super, nic się nie przypiekło.
    Dziękuję. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  15. A na zwykla blache ile idzie herbatnikow ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten spód był by dobry na zwykły sernik ?

    OdpowiedzUsuń
  17. To jest bardzo dobry sposób na to, żeby wykorzystać resztki herbatników i innych ciastek. Zwłaszcza po świętach kiedy, dziwnych ciastek i czekoladek zostaje mnóstwo. Zbieram to wszystko to jednego pudełka i czekam aż będzie odpowiednia ilość. A potem łączę to z masłem, w taki sam sposób, jak podano na górze. Robię w miarę duży kant, bo potem kładę owoce sezonowe i bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy smaruję Pani papier do pieczenia margaryną?

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy można do sernika pieczonego taki spód

    OdpowiedzUsuń
  20. Oprocz herbetnikow i masla dodaje zmielone orzechy albo migdaly

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakiej konkretnie firmy herbatników Pani używa?😀 Za każdym razem jak próbuje robić z ciasteczek owsianych to przy podanych przez Panią proporcjach 250g ciastek 100 g - spod jest za mokry - wytraca się woda i jest zdecydowanie za dużo masla wiec myśle ze to kwestia ciasteczek 🤔

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM