Jaglanka jabłkowa


Kasza jaglana - kupiłam jej całe mnóstwo, gdy rozszerzałam dietę mojej córce. Robiłam kilka razy na słono, ale nie powaliła mnie smakiem...Do tego jeszcze bywałą gorzka i nie mogłam sobie z tym poradzić... Teraz postanowiłam ją "odczarować" i przygotować w wersji słodkiej. Udało się! Polubiłam ją i to na dobre!

Dla kogo:
  • dla osób na diecie bezglutenowej
  • dla mających ochotę na pożywne śniadanie
  • dla uważających na spożywanie laktozy
Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego bez cukru) - szklanka do ugotowania i ok. pół szklanki do spożycia
  • szczypta cynamonu
  • pokrojone jabłko
  • bakalie (żurawina, orzechy, rodzynki, morele) 
Wykonanie kaszy:
Kaszę zalać wodą i przelać na sitko - czynność powtarzać, aż woda będzie czysta (przestanie być mętna i przestaną być widoczne na jej powierzchni bąbelki - czasem trzeba przelać nawet 10 razy), dzięki temu nie będzie gorzka. Tak przelaną kaszę dajemy do rondelka i zalewamy szklanką soku jabłkowego. Dodajemy cynamon i gotujemy. Gdy kasza jest gotowa nakładamy ją do miseczki. Jeśli jest za gęsta to możemy podlać ją jeszcze sokiem jabłkowym i wymieszać - tyle soku na ile konsystencja będzie nam odpowiadała. Dodać pokrojone jabłka i ulubione bakalie. 

Z podanej porcji wystarczy kaszy dla 1-2 osób, jeśli chcemy zwiększyć jej ilość to pamiętajmy o proporcjach 1:2

8 komentarzy:

  1. Hmm nigdy nie jadłam, może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Ja nie polubiłam kaszy jaglanej, a w tej formie się przekonałam!

      Usuń
  2. Uwielbiam jaglanki! <3 Takie śniadania naprawdę mają moc, zwłaszcza w połączeniu z jabłkiem i cynamonem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ja sobie lubię dorzucić wszelakie owoce i bakalie i głód zaspokojony na długi czas!

      Usuń
  3. To jest moja ulubiona forma jedzenia jaglanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jaglana - baaardzo lubimy. Teraz zbliża się jesień to na pewno będziemy częściej jeść jaglankę z różnymi dodatkami, na 100 sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo:) Kaszę jaglaną bardzo lubię zarówno z jabłkami, jak i gruszką, albo innymi owocami:) Fajna też jest z dodatkiem kakao:)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM