Spód do ciasta z herbatników


Gdy nie mam chęci na włączanie piekarnika to szukam sposobu jak to ominąć. Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Oczywiście herbatniki można zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli. 

Dla kogo:
  • dla mających zepsuty piekarnik
  • dla szukających spodu do ciast bez pieczenia
  • dla kochających herbatnikowy smak

Składniki:
  • 250g herbatników (2,5 małej paczki)
  • 100g masła
  • łyżka cukru pudru (można pominąć)
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał.

Herbatników wystarczy na spód do tortownicy o średnicy 24-26cm.




6 komentarzy:

  1. Ja zazwyczaj wtedy kładę same herbatniki ;D Ale spróbuję kiedyś Twojego sposobu:D Pabottyro.blogspot.com :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki spód, szczególnie do sernika na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i sprawnie problem tylko jak ktos ma uczulenie na pszenicę i nie używa cukru. Pozdrawiam, Daria

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny sposób! Rzeczywiście czasem chciałoby się zrobic ciasto na szybko, np. dla niespodziewanych gości:).

    OdpowiedzUsuń
  5. :D Bardzo lubię takie rozwiązania, zdarzyło mi się wielokrotnie kłaść całe herbatniki, ale Twój sposób jest bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Nie przepadam za samymi poukładanymi herbatnikami ;)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM