Babeczki z tęczową dekoracją

Babeczki są urocze. Zachwyciły bez wyjątku każdego kto je widział. Najlepsze w nich jest to, że wcale nie są trudne do przygotowania. Na spód możecie wybrać wasz ulubiony smak babeczki, a potem go udekorować. Powodzenia!

Dla kogo:
  • dla mam szukających pomysłu na dziecięcą imprezę
  • dla lubiących tradycję w nowym wydaniu
  • dla chcących przenieść się do nieba :)
Składniki na dekorację:
  • 4-5sztuk żelków w kształcie tęczy (rozciętych na cztery części)
  • białe pianki marshmallows (najlepiej mini lub pocięte na kawałki duże pianki)
Składniki na krem:
  • 100g serka mascarpone
  • 50g masła (miękkiego)
  • odrobina niebieskiego barwnika lub niebieski kolorowy cukier (przepisu zajdziesz tu).
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego/migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Upiec babeczki wg swojego ulubionego przepisu. Inspiracji możecie szukać tu.  Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe.

Wykonanie kremu:
Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania dodać niebieski barwnik (na czubku od uchwytu łyżeczki). Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 

Wykonanie dekoracji:
Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem. Jeśli nie mamy niebieskiego barwnika należy posypać je niebieskim cukrem. Po bokach przykleić pianki (chmurki) i między nimi umieścić tęczę z żelka. 
Gotowe babeczki najlepiej przechowywać w lodówce.
 


4 komentarze:

INSTAGRAM