Domowy budyń waniliowy


Mam małą córeczkę i w związku z tym szukam dla niej zdrowych przepisów. Staram się unikać soli i cukru, dlatego w przepisie cukier jest podany opcjonalnie. Ja robiłam bez i bardzo mi smakował, a zawsze można dosłodzić sobie soczkiem czy owocami. Polecam szczególnie tym, którzy jedzą często budyń z torebki. Domowy budyń jest bardzo łatwo przygotować, a wiesz co jesz :) . 

Dla kogo:
  • dla lubiących domowe desery
  • dla tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli domowego budyniu
  • dla kochających wanilię
Składniki
  • pół litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • połowa laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobując z niej pestki. Pestki wanilii, wraz z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem dodajemy do odlanej (zimnej) części mleka. Porządnie mieszamy - szczególnie żółtko. Pustą laskę wanilii dodajemy natomiast do rondelka z gotującym się mlekiem - nada wspaniały aromat budyniowi.
Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy do niego mieszankę ze szklanki. Doprowadzamy do wrzenia (na budyniu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii.
Gorący budyń rozlewamy do miseczek i jemy na gorąco lub na zimno. 
Można podawać z sokiem, owocami, czekoladą i innymi dodatkami, które lubimy.  
Z podanego przepisu otrzymamy dwie duże porcje (jak na zdjęciu), 3 średnie lub 4 małe. 



Przepis znalazłam na portalu www.ugotuj.to i lekko go zmieniłam.

0 komentarze:

INSTAGRAM