Domowy budyń jaglany



Dla kogo:
  • dla osób na diecie bezglutenowej
  • dla lubiących przepisy z kaszą jaglaną
  • dla mających ochotę na spróbowanie budyniu w nowej wersji
Składniki:
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę)
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru
Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, dodać resztę składników. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając by budyń się nie przypalił. Gdy zacznie wrzeć mieszać go często by był jednolity i nie zrobiły się grudy. Pogotować i sprawdzić, czy nie ma surowego smaku, jeśli nie wyłączyć. Jeśli użyjemy 2 łyżek mąki budyń będzie rzadszy. Jeśli wolimy bardziej gęsty należy dać 3 łyżki mąki.
Budyń jemy z dowolnymi dodatkami lub saute. 




Z przepis otrzymamy 2 porcje budyniu.

Inspirowałam się przepisem znalezionym na www.jadlonomia.com.

0 komentarze:

INSTAGRAM