![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYYSsNDTi4RmH5US4E_DsiIFlC8oIq5ZAZSkeXsHBzIF6gTZw4XumjqJnScjssYdUhjR6xOl95doemC9730cNuR9iAFVeJNjMcemU5EQOPPXHqreu6tRFPlgzI7jCxX3V-qhKa29o6wuE/s1600/P9206773.ORF.jpg)
Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w 10! Jeszcze nigdy nie jadłam tak rozpływającego się w ustach sernika. Po jego skosztowaniu chyba zawsze będę piekła serniki z dodatkiem sera mascarpone. Zdecydowanie był to jeden z najlepszych serników jakie jadłam w życiu. Jak widzicie na zdjęciach - sernik nie opadł, ani trochę!
Niedługo już Święta Wielkanocne, może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu? Gorąco polecam!
Dla kogo:
- dla tych, którym tradycyjne serniki się przejadły
- dla fanów czekolady <3
- dla chcących spróbować aksamitnego sernika z dodatkiem sera mascarpone
- 150g czekoladowych herbatników (lub zwykłych z łyżką kakao)
- 50g miękkiego masła
- 500g sera białego zmielonego dwukrotnie (ew. sera z wiaderka, ale bez dodatku masła!)
- 500g sera mascarpone
- 150g cukru
- 150ml śmietany 12 lub 18%
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 100g białej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQhL3IG8rcBf_pxYIJGHgDnGQzuQyJh_v7KXNfjXcd50i-Cvs-CqaponNKRT1smsRNa0-txOIkxd2h9JBRHLkrqNNiNseIO-V-xK5a7jwD5RyTHm1mfQn_NbYXWJ2lL6RyFKpsM3jVBuE/s1600/P9196736.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi0gJ7siJa19UO1kAwaU1hfyAB8zLiLaA3ZcAKbAeG2aUd8jI5Ew7Uo1J6ePbH6tVIVdZtaKZaOgB5Uov8upfNVcQ3wCUNXZBOXovXPI45hyphenhyphenlb70ZK2_gURrobDiYZ1ykSfo-W_Byg-E4/s1600/P9196744.ORF.jpg)
Wykonanie masy serowej:
W dużej misce umieścić sery (dwa rodzaje), cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Dodawać do masy po jednym jajku, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie - krótko zmiksować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjapgEoyd_JmMjZcEI_CsMVC8_lDkM1C2Y6SKEM38v6Dx59aomztzJmVyuoMDHvomkl5uYJy8AtFEJcV16RB0e-tvkzxEoOYyBhRqvcLlr2D1iVgUd0yVDqUoHqTKadkUlp_boszGftUOs/s1600/P9196753.ORF.jpg)
Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki. Na spód wylać masę z białą czekoladą. Następnie łyżką delikatnie nałożyć na nią masę z mlecznej czekolady, a na wierzch delikatnie wyłożyć masę z gorzkiej czekolady.
Do keksówki nalać gorącą wodę i włożyć ją na dno piekarnika (na spód). Dzięki temu sernik będzie puszysty. Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową (by nie wyciekał z niej tłuszcz). Sernik włożyć do pieca na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze godzinę i 15 minut (75minut). Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika (nie wyciągać go z piekarnika). Gdy będzie wystudzony włożyć do lodówki - najlepiej na całą noc!
Blaszka: tortownica o średnicy 23 lub 24 cm
Przepis znalazłam na stronie: www.pychaa.blogspot.com
Wygląda cudownie! Narobiłaś mi smaka, tylko skąd ja tu znajdę twaróg - to chyba polskie białe złoto:). Jak będę w kraju, mmmmmmuszę zrobić :))
OdpowiedzUsuńZachęcam! Sernik jest wspaniały - chyba najlepszy jaki jadłam. Rozpływa się w ustach ;)
Usuń