
Dla kogo:
- dla szukających wielkanocnych inspiracji :)
- dla mających ochotę na słodki, ale orzeźwiający mazurek
- dla kochających ten wielkanocny przysmak
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 100g masła (zimnego)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
- żółtko
- 2 łyżki wody
- 400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
- płatki migdałowe (ok. 50g)
- 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie)
Wykonanie ciasta:
 Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku).
Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku).  Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko by zbyt nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto zostawiając z boku rant (by masa nie wypłynęła). Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. Wykonanie wiśniowej masy:
 Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni dodaj ekstrakt/aromat migdałowy.
Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni dodaj ekstrakt/aromat migdałowy. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć należy nałożyć ją na upieczony wcześniej spód. Posypać wiśnie płatkami migdałowymi.
 
 Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji. Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia.
Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm.
Przepis znalazłąm na stronie: malacukierenka.pl
 






 
Cudnie wygląda z tymi jajeczkami :)
OdpowiedzUsuń