Mazurek z wiśniami



Dla kogo:
  • dla szukających wielkanocnych inspiracji :)
  • dla mających ochotę na słodki, ale orzeźwiający mazurek
  • dla kochających ten wielkanocny przysmak
Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 100g masła (zimnego)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
Składniki na wiśniowa warstwę:
  • 400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
Składniki na dekorację:
  • płatki migdałowe (ok. 50g)
  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie)

Wykonanie ciasta:
Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku). 
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko by zbyt nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto zostawiając z boku rant (by masa nie wypłynęła). Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.  
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. 

Wykonanie wiśniowej masy:
Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni dodaj ekstrakt/aromat migdałowy.
Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć należy nałożyć ją na upieczony wcześniej spód. Posypać wiśnie płatkami migdałowymi. 
 
Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji. Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia.

Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm.


   



Przepis znalazłąm na stronie: malacukierenka.pl


1 komentarz:

INSTAGRAM