Domowa granola

Pyszna, zdrowa i sycąca granola. Właściwie zastanawiałam się czy jest to musli czy granola i już wiem. Jest to granola, gdyż zapieka się ją w piekarniku z dodatkiem cukru (u mnie miód).  

Dla kogo:
  • dla lubiących pożywne śniadania
  • dla szukających zdrowej przekąski
  • dla tych, którzy lubią własnoręcznie wykonywać produkty możliwe do zakupienia w sklepie
Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki orzechów laskowych (najlepiej bez skórki)
  • pół szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • pół szklanki rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • pół szklanki żurawiny (można pominąć)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Orzechy i morele pokrój na kawałki. Dodaj resztę składników i porządnie wymieszaj. Jeśli miód będzie bardzo twardy możesz go delikatnie podgrzać w rondelku i wtedy dodać. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz granolę w piekarniku przez ok. 15 minut. Najlepiej co 5 minut otwieraj piekarnik i mieszaj granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona włóż ją do słoika. 
Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami.  Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki słonecznika.




Przepis jest lekko zmodyfikowanym przepisem od Ani Starmach z książki "Pyszne 25".

0 komentarze:

INSTAGRAM