Babka caffe latte


Przepis, który już zdecydowanie zadomowił się w moim menu. Babka jest niezawodna, łatwa w wykonaniu i jak na razie zawsze wychodzi. Jest miękka i wilgotna a smaku dodaje kawowy lukier, który jest wprost przepyszny.

Dla kogo:
  • dla fanów kawy
  • dla szukających przepisu na coś do "popołudniowej herbatki"
  • dla babkomaniaków
Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 350g mąki
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 75ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
Składniki na lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
  • kakao do posypania (opcjonalnie)


Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę i porządnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Najpierw nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie lukru:
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem.

Blacha: keksówka







Przepis znalazłam na blogu: rasoberriescream.blogspot.com

0 komentarze:

INSTAGRAM