Muffinki piernikowe z czekoladą



Pyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko. 

Dla kogo:
  • dla fanów piernika
  • dla chcących poczuć świąteczną atmosferę
  • dla lubiących muffinki
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy demerara)
  • łyżka przyprawy do pierników
  • 50ml oleju
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki miodu
  • jajko
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych
  • jabłko (średniej wielkości)
  • szczypta soli
Składniki na dekorację:
  • gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła
  • ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, miód, mleko (jeśli zdarzy się, że miód jest zbyt twardy należy rozgrzać go lekko w rondelku, aż stanie się płynny). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Porządnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i starte na tarce jabłko.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto (do ok. 3/4 ich wysokości). Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy przestygną przygotować polewę. Polać muffinki, a następnie udekorować w dowolny sposób. Ja udekorowałam piernikowymi gwiazdkami, upieczonymi wg tego przepisu.

Z przepisu otrzymamy ok. 15 szt. muffinek.

 

Przepis znaleziony na gazetce reklamowej, wprowadziłam w nim drobne zmiany.
Wigilia 2014

2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM