Ciasto szpinakowe Leśny mech

Zaskakujące w smaku! Przepyszne ciasto z użyciem szpinaku. Bałam się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd!

Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta z warzywami
  • dla fanów kulinarnych eksperymentów
  • dla szpinakożerców
Składniki na ciasto:
  • 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • szklanka oleju
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 400ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • pestki z owocu granatu (do dekoracji)

Wykonanie ciasta:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. 
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. 
Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji. 

Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu. 
Blacha: tortownica o średnicy 26cm




Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie.

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne :) dziękuję za przepis Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Zachęcam do wypróbowywania kolejnych przepisów!

      Usuń

INSTAGRAM