Zaskakujące w smaku! Przepyszne ciasto z użyciem szpinaku. Bałam się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd!Dla kogo:
- dla lubiących ciasta z warzywami
 - dla fanów kulinarnych eksperymentów
 - dla szpinakożerców
 
- 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
 - szklanka cukru
 - 3 jajka
 - szklanka oleju
 - szklanka mąki pszennej
 - szklanka mąki krupczatki
 - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 400ml śmietany kremowej 30%
 - 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany)
 - 2 łyżki cukru pudru
 - łyżka cukru waniliowego
 - pestki z owocu granatu (do dekoracji)
 
Wykonanie ciasta:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika 
nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego 
patyczka. Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu.
Blacha: tortownica o średnicy 26cm
Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie.



Bardzo lubię to ciasto!!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne :) dziękuję za przepis Aniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Zachęcam do wypróbowywania kolejnych przepisów!
Usuń