Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji


Dla kogo:
  • dla fanów delicji
  • dla mających ochotę na wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto
  • dla miłośników przepisów Siostry Anastazji
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki suchego maku
Składniki na krem:
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół litra mleka
  • 250g masła
  • szklanka cukru
  • mała torebka cukru waniliowego
Składniki na galaretkowy wierzch ciasta:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym

Wykonanie biszkoptu:
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.

Wykonanie ciasta makowo-kokosowego:
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Dodaj mak, kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute w temperaturze 170 stopni.

Wykonanie kremu:
Odlej pół szklanki mleka i roztrzep w niej żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj szklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń.

Warstwy ciasta od dołu: 
1. biszkopt
2. połowa kremu budyniowego
3. ciasto makowo-kokosowe
4. połowa kremu budyniowego
5. delicje zalane galaretką
 
Wykonanie galaretkowego wierzchu ciasta:

Przygotuj dwie galaretki wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 1/3-1/4.  Odłóż by galaretka zaczęła tężeć (możesz ją włożyć do lodówki by szybciej stężała). Na drugiej połowie kremu rozłóż delicje. Gdy galaretka zacznie tężeć zalej delicje galaretką. Najlepiej odłóż ciasto do lodówki, by krem budyniowy i galaretka zesztywniały.


Przepis pochodzi z książki: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji".

1 komentarz:

INSTAGRAM