Dżem z dyni z brzoskwiniami


Złoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii.

Dla kogo:
  • dla fanów dyni
  • dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie
  • dla lubiących nowe, ciekawe smaki
Składniki:
  • 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki)
  • 750g cukru
  • sok z cytryny
  • pół szklanki wody
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka i podlać połową szklanki wody. Zagotować. Po zagotowania gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się miękka. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka i gotować bez przykrycia jeszcze * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania.
Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut.  

* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut.

Z przepisu wychodzi ok. 9 słoików dżemowych. 

Przepis zaczerpnęłam z książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne".

3 komentarze:

  1. Mmm, podoba mi się, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM