Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Aromatyczny, lekko cytrusowy i zupełnie inny w smaku od dżemu z dyni z brzoskwiniami. Polecam do wypróbowania. 

Dla kogo:
  • dla tych, u których dynia stoi na parapecie od dłuższego czasu i czeka na "swój czas"
  • dla tych, którzy wykorzystują dynię nie tylko na Halloween
  • dla tych, którzy kupili dynię i zastanawiają się co z niej zrobić
Składniki:
  • 2,5 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400g cukru
  • torebka dżemfixu, konfiturexu, żelfixu 2:1 lub 3:1
  • pół flakonika olejku pomarańczowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 3 godziny. Na drugi dzień dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu ok. 2 godziny. Gdy masa będzie gładka, jednolita przełożyć do słoiczków (wcześniej wyparzonych i wysuszonych). Dżemy pasteryzować* ok. 10 minut.

* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. 

Z przepisu wychodzi ok. 6 słoiczków dżemowych.




Przepis dostałam od koleżanki. 

6 komentarzy:

  1. Własnie smaży mi się dynia w garze i tak szukam przepisu jak ją "wykończyć" - w sensie czy dodać galaretki czy jabłka czy może pomarańcze - bo rożne są przepisy w necie. Ten przepis u ciebie bardzo mi się podoba, bo wygląda na lekko kwaskowaty, nie mdły :) Ciekawe tylko czy jeśli doda się galaretki do dżemiku, to później będzie można taki dżem wykorzystać do pieczenia ciast? na ciepło???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslę, że jak najbardziej będzie do wykorzystania jako warstwa - do przełożenia :) Myślę, że może być ciekawym wzbogaceniem ciast :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz robiłam. Wyszła pychotka. Polecam. Wiem, co jem i do tego bardzo smaczne i niedrogie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za znakomity przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze smakuje! Tez uwazam, ze jest znakomity!

      Usuń

INSTAGRAM