Babka z dynią i rodzynkami


Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały!
 
Dla kogo:
  • dla fanów dyni
  • dla lubiących ciasta z warzywami
  • dla lubiących zdrowe wypieki
Składniki:
  • 500g dyni (świeżej lub ze słoika)
  • 220g masła
  • 200g cukru (najlepiej drobnego)
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 5 jajek
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g rodzynek
  • sól
  • cukier puder (do dekoracji)


Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 50ml wody. Dusimy od przykryciem, aż o czasu gdy płyn wyparuje. Następnie dynię miksujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dosypujemy cukier waniliowy. Miksujemy, dodając po jednym jajku. Na przemian dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem). 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. 
Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem. 
 
 



Przepis pochodzi z zeszyciku "Tina - Ciasta na każdą okazję".
Ciacho na widelcu

9 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie :) oj a ja mam tyle dyń w ogrodzie, że w tym roku nie będzie już wymówki że nie ma co z nimi zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie wstawiłam do piekarnika;), zobaczymy za 45 min.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robiłam zupę ale mąż nie przepada więc dziś testujmy babe�� zapowiada się pysznie��

    OdpowiedzUsuń
  4. no muszę przyznać że smak tej babki bardzo mnie zachwycił po prostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dynie można ugotować wieczorem a ciasto piec następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM