Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi


Wspaniałe, zupełnie zaskakujące w smaku ciasto z cukinią. Wyrazu dodają mu nie tylko daktyle i orzechy, ale także lukier cytrynowy, który dopełnia jego smak.

Dla kogo:
  • dla tych, którzy kupili za dużą cukinię :)
  • dla lubiących nowe smaki i eksperymenty w kuchni
  • dla chcących się przekonać do smaku warzywnych ciast
Składniki na ciasto:
  • 375g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 250g masła
  • 200g brązowego cukru (szklanka)
  • 3 jajka (duże)
  • 350g cukinii (startej na grubej tarce)
  • 90g daktyli bezpestek
  • 125g orzechów włoskich
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
  • 150g cukru pudru (szklanka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka startej skórki cytrynowej
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie ciasta: 
Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową. Rozpuszczone masło wlej do dużej (drugiej) miski (nie tam gdzie suche składniki). Dodaj do niego cukier, lekko ubite jajka, cukinię (startą na tarce o grubych oczkach), posiekane daktyle i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj porządnie. Cały czas mieszając dodawaj do masy składniki suche (mąkę z proszkiem i sodą). Przełóż ciasto do tortownicy (23-24cm) i piecz ok. godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.  

Wykonanie lukru:
Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich.

Blacha: tortownica 23-24cm


Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję".
Ciacho na widelcu

1 komentarz:

  1. Lubię takie ciacha, ale pod warunkiem , że są wilgotne , a Twoje takie jest, więc zjadłabym z wielkim apetytem :D Muszę wypróbować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM