Deser jagodowy


Dla kogo:
  • dla fanów owocowych przekąsek
  • dla szukających orzeźwiającego letniego deseru
  • dla miłośników borówek/jagód
Składniki:
  • galaretka o smaku jagodowym (ewentualnie o smaku owoców leśnych)
  • jagody (ok. 125g)
  • 300g serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Przyrządzić galaretkę (wg instrukcji z opakowania) w zmniejszonej ilości wody. (Moja galaretka była na 375ml więc przygotowałam ją w 300ml wody). Gdy ostygnie wrzucić do miseczek owoce jagód (wcześniej przemyć je wodą). Włożyć do lodówki do stężenia. Po całkowitym zastygnięciu galaretki przygotować warstwę z serka homo. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3-4 łyżkach wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i poczekać, aż całkowicie ostygnie (uwaga, żeby nie zaczęła się "ścinać"). Gdy żelatyna będzie zimna dodać ją do serka homogenizowanego i zmiksować na gładką masę. Nałożyć serkową masę na galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną.





Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

1 komentarz:

INSTAGRAM