![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6d7CVkByA_HYDjSeBaEJYx6v9OzHKU4uEyhlgnmHVCs_D6sAf8y-xCZ9LMrC0fRooJD8ozv5MmmH2V0DJPrSwnZ8WIfxG7eTmmeX5KLUBOzmC6fKsWrSaOqYXLQfZ974ccuUjmdHEuME/s1600/P5264066.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla mających ochotę na letnie orzeźwienie
- dla fanów truskawek :)
- dla czujących miętę do mięty
- 150g truskawek
- 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina)
- 30g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie)
- 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g)
- 200ml mleka
- garstka liści mięty
- listki mięty i truskawki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsMQMIPkAXp5ajwLOfSEe59s8v0kBVwvhf25TprCYf5eQAefMMZ-zkR-Hc4KfKMdtraJjeWuVUH1mbiAOrt3FDU-8Z8RycWaYsdtAhyL7EJ3ufcAOD23mIKPEgy9nno1irGiZ6wPKiJtk/s1600/P5264049.ORF.jpg)
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie.
Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ9gy2XympWWHjwcGuStxmWsZqstykrt08_NfNWSkrBv-XacKeRkV-BYvkFs8pbN7rM3_pAEPtyHYdkeAyxNDGwBOnmGUbmU1pY4q1kPPMSbD1WZnUcl4JHT-qJKUYzFUQO7sqQSXuKjU/s1600/P5264052.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6d7CVkByA_HYDjSeBaEJYx6v9OzHKU4uEyhlgnmHVCs_D6sAf8y-xCZ9LMrC0fRooJD8ozv5MmmH2V0DJPrSwnZ8WIfxG7eTmmeX5KLUBOzmC6fKsWrSaOqYXLQfZ974ccuUjmdHEuME/s1600/P5264066.ORF.jpg)
Przepis autorski.
0 komentarze: