Smoothie truskawkowo-miętowe

 
Dla kogo:
  • dla mających ochotę na letnie orzeźwienie
  • dla fanów truskawek :)
  • dla czujących miętę do mięty
Składniki:
  • 150g truskawek
  • 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina)
  • 30g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie)
  • 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g)
  • 200ml mleka
  • garstka liści mięty
  • listki mięty i truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie.
Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem.
Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany.



Przepis autorski.
Milion smaków truskawek

0 komentarze:

INSTAGRAM