![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaQAm-hNKcyTFqlj1RiJO_KnM1MIZ_2OqrHYAdhmw0Ptz30r_htX6GbCFPoSKWqJLPlIZRSUPY8s-qlPh4tcjknwYpfGjcQfO8ncEe7UAEr71_Zko-L8MK1yRBLhpNBpUSotyZXz2G4cE/s1600/1.jpg)
Dla kogo:
- dla lubiących orzeźwiające smakołyki
- dla fanów rabarbaru
- dla chcących upiec coś, ale tym razem w mniejszych blaszkach
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek cukru
- 100g masy marcepanowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta
- 900-1000g rabarbaru
- 9 łyżek cukru
- opakowanie galaretki truskawkowej
- szklanka mleka
- pół opakowania budyniu waniliowego
- 50ml śmietany kremówki
- łyżka cukru waniliowego
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min.
Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitC9pqcMo-yOlk-ekMgcS3yUm1Gw8bOKTBT-yXNn1aEFdtd_aV67BaqkEn9vBGbP0F09M_KT4iO9nsfNMzXjxB7T75f1sFA4URURXu-bUZfkIxhNcZu3iWQMsFf0KDm_QJGTgK81Gvptc/s1600/2014-05-15.jpg)
Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Pokrojony rabarbar wrzucić do rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego.
Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru.
Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować.
Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego.
Z przepisu można wykonać ok. 6-7 tartaletek.
Przepis jest zmodyfikowanym przepisem z Kolekcji Dobrej Kuchni.
![Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/973/embed_VSO0fIyBVfyyAxbZSP6oVIrKdJlNxgzz.jpg)
![Rabarbalove](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/970/embed_WEaZQwxP95JnD0HRM5SvkxeY0nD5pgzz.jpg)
![Rabarbalove](http://zmiksowani.pl/image/miks/7835b08eedd2821ec0f91860659c269d_v2.jpg)
Lubię :D
OdpowiedzUsuń