Sernik z wiśniami


Dla kogo: 
  • dla wszystkich, którzy wzięli udział w sernikowym głosowaniu
  • dla nielubiących przesłodzonych ciast
  • dla szukających przepisu na wielkanocny sernik
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżka śmietany (12 lub 18%)
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 1kg twarogu do serników
  • 125g cukru kryształu
  • 30g cukru waniliowego 
  • 15g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml
  • sok z połowy cytryny
  • 100g masła
Składniki na pianę:
  • 5 białek
  • 150g cukru kryształu
  • sok z połowy cytryny
  • słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach 2:3. Większą część owinąć folią i włożyć do lodówki, a mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ma być delikatnie złote. Upieczony już spód wystudzić.

Wykonanie masy serowej:
Rozpuścić masło. Odstawić do ostudzenia. Wiśnie odsączyć na sitku. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie jaśnieć zaczynamy dodawać twaróg sernikowy, a następnie rozpuszczone masło. Do masy serowej przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), a na końcu dodać sok z połowy cytryny. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód. Na masę serową wyłożyć wiśnie.  

Wykonanie piany:
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy białka będą sztywne dolać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pianę rozłożyć na wiśniach i masie serowej, a następnie na pianie ułożyć drugą warstwę odsączonych wiśni. Na koniec wyciągnąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na górę ciasta za pomocą tarki. Piec ok. 50-60minut w temperaturze 180 stopni.   

Blacha: standardowa, prostokątna

Warstwy od dołu:
1. ciasto
2. masa serowa
3. wiśnie
4. piana z białek
5. wiśnie
6. starte ciasto

Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Lidla.
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

INSTAGRAM