![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpM_z8Y-mYijnNM-8CFPf-s1XiJPiqgv9y3j5Y0f1XP876Spk0aBkMvkJX4IHQF-_bNbdFUUVdT_Wc_hLKpYRauClWp5ZYgJ5YYF9K7_rkr3TKVIhzH8Y9_evmjCCdMLZXGYKNzXyyEZg/s1600/P3315062.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla chcących skosztować masy z mleka w proszku
- dla szukających przepisu na prosty i smaczny mazurek
- dla szukających wielkanocnych inspiracji
- 100g mąki krupczatki
- 100g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 żółtko
- 50g cukru pudru
- łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g mleka w proszku
- 150g cukru kryształu
- 100g masła
- 50ml wody
- łyżka cukru waniliowego
- bakalie i czekolada do dekoracji (u mnie migdały i czekolada)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheYlI14E48I7uougF9dEDoLmzLNKC3vTGKChMbLxyuBWfvXjvlrkQoojb926I36nmWFt0yaIh-9XRCz28hd0AZcy_71ZUQtCNlF48RnLU0Dyeep1aonMZvzP6XTpcqJibJperS20G-iyo/s1600/P3304929.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ0r-LWDpOFUc0r6ZbcWwwvpb-FupfWfFxHEjJOrkJvQIwQMvKaqCZeaWin2ZJdDDa3DNGs1ZNMdcjSJsGu-o9JdsZBVsI5bNaZlUsRYy-2S6IRpURv0WafEPp89dCBfQqBEnHcdvGKTY/s1600/P3304940.ORF.jpg)
Wykonanie masy:
Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.
Przepis na masę pochodzi z książki: "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, natomiast przepis na ciasto z bloga www.slodkapasja.blox.pl.
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/938/embed_YBPpxfqDyYTpWcPiqFsCvAmaJ3GM0Azz.jpg)
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://zmiksowani.pl/image/miks/538f6e882b7b8631d8c336ea6022857a_v2.jpg)
Jeden z moich ulubionych mazurków :) Moja teściowa taki robi. Tylko pod masę daje jeszcze kwaśny dżem :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przełamanie słodyczy masy!
UsuńU mnie w domu nie ma tradycji wypiekania mazurków, ale w tym roku mam wielką ochotę spróbować. Ten przepis mi się podoba! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam do wypróbowania!
UsuńWypróbowałam! Wyszedł. Dodatkowo posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki przed wylaniem masy jak napisała w komentarzu Wedelka. Pozdrawiam i życzę wesołego Alleluja!
UsuńDobry pomysł z użyciem kwaskowego dżemu. Na pewno wyszedł bardzo dobry!
UsuńWitaj Aniu, za późno na pytania, bo właśnie zabieram się za pieczenie i nie mogę czekać, ale znalazłam pewną nieścisłość i bardzo proszę o wyjaśnienie na przyszłość :) W spisie składników ciasta piszesz o cukrze pudrze, a w opisie o krysztale. Która wersja jest prawidłowa? Ja zrobię z pudrem i zobaczymy ;) Ewa :)
OdpowiedzUsuńMiał być puder. Dzięki za uwagę - już poprawiłam!
UsuńCzy mąkę krupczatk można zastąpić mąką pszenną?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Na pewno można, tylko wtedy zmieni się trochę smak spodu i konsystencja ciasta.
UsuńCudny mazurek ;) a można np. kwaśną śmietanę zastąpić łyżką jogurtu naturalnego? bo wolałabym ze względów dietetycznych i w przypadku innych potraw stosuję zamiennie jogurt naturalny, ale nie wiem, czy w przypadku takiego ciasta też się to sprawdzi?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale z mojego doświadczenia wiem, że zazwyczaj takie zamiany się udają :) Powodzenia!
UsuńKsiążka kucharska Marka Łebkowskiego "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" jest moją ulubioną, świetną zarówno jeśli chodzi o same przepisy i rys historyczny potraw, jak i o stroną estetyczną (piękne zdjęcia, klarowny układ.)
OdpowiedzUsuń"Klasyczny" przepis na kruchy spód do mazurków jest wg. p. Łebkowskiego następujący:
3-2-1, czyli 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru (kryształ), 1 żółtko, 2 łyżki śmietany.
Z doświadczenia - jeśli ciasto się dobrze zagniata, nie potrzeba ani żółtka, ani śmietany. Jeśli gorzej się wiąże - można dodać albo żółtko, albo śmietanę. Albo i to, i to - różnicy nie odczułam.
Pieczemy 15 min w 200 C, trzeba uważać, żeby nie spalić - bo piecze się faktycznie chwilkę!
Kajmakowy spód - z mleka w proszku - cukier jak najbardziej może być "kryształ", nie musi być puder - tak jest w mojej książce, i tak robię od lat.
To ulubiony mazurek mojej rodziny.
Pozdrawiam!
Tak, książki Łebkowskiego są świetne!
UsuńJest pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało!
UsuńWitam,przepis jest na jaką blaszke. Mozna prosić o wymiary. Dziękuję i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńTradycyjna blaszka prostokątna.
UsuńProsze podac wymiary foremki,nie mieszkam w Pl i nie wiem jaja,to tradycyjna
OdpowiedzUsuńRównież proszę o podanie wymiarow blachy :)
OdpowiedzUsuń