Czekoladowy mazurek z m&m's


Dla kogo:
  • dla chcących zrobić mazurkową niespodziankę dzieciom
  • dla fanów czekolady
  • dla szukających mazurka, który cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko
Składniki na ciasto:
  • 250g mąki krupczatki
  • 125g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę:
  • 175ml śmietany kremówki
  • 175g gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru
  • kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych
  • 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja)

Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany lub wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić je mniej więcej w stosunku 2:1 (z mniejszej części będzie uformowany brzeg ciasta). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 5-8 mm) i ułożyć na blaszce (standardowej prostokątnej) pokrytej papierem do pieczenia. Z pozostałej - mniejszej części ciasta uformować brzeg, np. w formie kuleczek, paseczków, wałeczków. (Należy pamiętać, by brzeg nie był za płytki, by masa czekoladowa później z niego nie wypływała). Brzeg mazurka można zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie to późniejszemu wypływaniu masy czekoladowej spomiędzy kuleczek). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.    

Wykonanie masy: 
Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia rondelek. Do gorącej śmietany dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i rozprowadzić ją po całej jego powierzchni. Na Masie ułożyć m&m'sy wg własnego pomysłu. Warto układać w miarę regularne wzory, które ułatwią późniejsze krojenie mazurka. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.

Blaszka: standardowa, prostokątna












Przepis pochodzi z bloga: www.paletasmaku.blogspot.com
fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Świetny :) Moja córka na jego widok pewnie skakałaby z radości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, mam pytanie - jak zachowują się mmsy po dłuższym przebywaniu w masie? (miałam kiedyś przypadek z tortem, w którym zaczęły się rozpuszczać kolory...)
    Pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam taki przypadek gdy położylam je na bitej śmietanie to mi ją zafarbowały. Tutaj było tak, że kolory nie zeszły. Jedynie przy krojeniu jakos 2 dni po upieczeniu było widać w masie "kolorowe łuki", ale od góry kolor się trzymał i nie wyblakły :)!

      Usuń
  3. Właśnie przyrządziłam :) Karina

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM