Babka cytrynowa


Dla kogo:
  • dla fanów babek
  • dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem
  • dla lubiących szybkie i łatwe przepisy
Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 200g roztopionego masła
  • starta skórka z jednej cytryny
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
  • cukier puder 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa stanie się jasna i gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę można upiec zarówno w formie z kominkiem jak i w keksówce. 
Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest upieczone gdy patyczek do niego wbity jest suchy. Upieczone ciasto wystudzić i polukrować.

Wykonanie lukru:
Do miseczki wycisnąć sok z połówki cytryny i sukcesywnie dosypywać cukru pudru, aż osiągnie się pożądaną konsystencję. Ciasto polać lukrem i udekorować skórką otartą z cytryny lub kandyzowaną skórką cytrynową. 
 
 

Przepis pochodzi z bloga: www.siepieczeigotuje.blogspot.com
Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

8 komentarzy:

  1. Mmm pychota! Ten lukier mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Nadaje on babce dodatkowej wyrazistości smakowej :) W moim domu od zawsze do wielu babek robi się właśnie lukier cytrynowy. Polewamy nim także świąteczne makowce.

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś babkę cytrynową..pyszna była,...i zjadłabym teraz kawałek...dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa.. Ja robię babę cytrynową dokładnie z tego przepisu! Dotychczas ulubione ciasto Igulca przy którym zawsze mi "pomaga"!! Tylko lukier inny robimy.. z białek cukru i soku z cytryny. Podejrzewam, że najbardziej w tym cieście mały lubi właśnie lukier.. to skubanie:):) Polecam przepis nie tylko na święta!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, że ta babka będzie smakowała nie tylko w święta :) Myślę, że przepis zdecydowanie należy do tzw. "Przepisów do powtórzenia" :),

      Usuń
  4. Musiała pachnieć prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM