![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoUV3TwzJGr7GfyitiWjSw1M0xPmAU9U6l9Ef29ZF7EWWzI3rz4aylPaXCPYldf1hQ3Rp1Fsjq_EU-ojI8P75EIqcdP3AmmMfeWwQYRMYEEbedky2XgegSX6usk3wuCNzcHcg45lmiw1g/s1600/P3253079.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla fanów babek
- dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem
- dla lubiących szybkie i łatwe przepisy
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 200g roztopionego masła
- starta skórka z jednej cytryny
- kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnHk_qVCrQ5MjrZBTnVRhsW9bghuXGP4av8oa_1ZgzZv_U3lhhTD84Na5gz6KZZpZWHztrHI1t3BQMGAD0rEZ2pE9d2nlMGMKbtoUi8ny5pnCblYIZCplobijtfcmvnmSsQ-WXp0zDSOI/s1600/P3252973.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHSBRePcd1KAltGOSifXvy65M0SndxysLWRD4wVPwMeBP8P0OB-FjDIs8yNS9N1nt-1FZY02fzNEm23oB6N4GAjK0SdEmvQAMq7YMWCJmHfaN7L0AQwQxUuN06W66TI4fHxmO2lzpY8n4/s1600/P3252977.ORF.jpg)
Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest upieczone gdy patyczek do niego wbity jest suchy. Upieczone ciasto wystudzić i polukrować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD4K_hLmFlFH2ojk_sCq2zDd_N3eMwew22GtQWy_0KpV7Upil8lN8kF9XURbihm38fTIglSZpt1gnEnBAS5HFE_Q9Q5TPas4k9nmE2L_vMYhAjbMQ4E637cp_wJcpxhaV_wKnIir0STzs/s1600/P3252978.ORF.jpg)
Wykonanie lukru:
Do miseczki wycisnąć sok z połówki cytryny i sukcesywnie dosypywać cukru pudru, aż osiągnie się pożądaną konsystencję. Ciasto polać lukrem i udekorować skórką otartą z cytryny lub kandyzowaną skórką cytrynową.
Przepis pochodzi z bloga: www.siepieczeigotuje.blogspot.com
![Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/934/embed_naUrLRUOb5muLg1L3nXYbeZyLm6Yzwzz.jpg)
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/938/embed_YBPpxfqDyYTpWcPiqFsCvAmaJ3GM0Azz.jpg)
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://zmiksowani.pl/image/miks/538f6e882b7b8631d8c336ea6022857a_v2.jpg)
![Babki i babeczki](http://zmiksowani.pl/image/miks/3f064091d23b892c1da71df24e559a62_v2.jpg)
Super babka :)
OdpowiedzUsuńMmm pychota! Ten lukier mi się podoba.
OdpowiedzUsuńO tak! Nadaje on babce dodatkowej wyrazistości smakowej :) W moim domu od zawsze do wielu babek robi się właśnie lukier cytrynowy. Polewamy nim także świąteczne makowce.
UsuńRobiłam kiedyś babkę cytrynową..pyszna była,...i zjadłabym teraz kawałek...dzięki za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńAaa.. Ja robię babę cytrynową dokładnie z tego przepisu! Dotychczas ulubione ciasto Igulca przy którym zawsze mi "pomaga"!! Tylko lukier inny robimy.. z białek cukru i soku z cytryny. Podejrzewam, że najbardziej w tym cieście mały lubi właśnie lukier.. to skubanie:):) Polecam przepis nie tylko na święta!!
OdpowiedzUsuńMasz rację, że ta babka będzie smakowała nie tylko w święta :) Myślę, że przepis zdecydowanie należy do tzw. "Przepisów do powtórzenia" :),
UsuńMusiała pachnieć prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńskorzystam!!! dziś :)
OdpowiedzUsuń57 yr old Social Worker Travus Hanna, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like Americano and Paintball. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a A3. kliknij tutaj, aby uzyskac wiecej informacji
OdpowiedzUsuń