Dla kogo:
- dla chcących spróbować wyjątkowego nadzienia gruszkowego
- dla odważnych - chcących spróbować swoich sił w zrobieniu własnego karmelu
- dla mających ochotę na wyjątkową babkę :)
- 150g jasnego cukru trzcinowego (muscovado)
- 4 jajka
- 180g masła
- 375g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml soku pomarańczowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 110g jasnego cukru trzcinowego (muscovado)
- 1 duża dojrzała gruszka
- 70g orzechów włoskich (posiekanych)
- 5 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 100g cukru drobnego do wypieków
- 150ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
- ziarenka z laski wanilii
- szczypta soli
3 komentarze: