Pierniczki II

Dla kogo:
  • dla chcących poczuć świąteczną atmosferę
  • dla mających ochotę na dekorowanie pierniczków
  • dla szukających przepisu na trochę inne pierniczki
Składniki:
  • 750g mąki pszennej
  • 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 5g zmielonego imbiru
  • 3g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2g zmielonych goździków
  • 2g mielonego cynamonu
  • 225g masła lub margaryny
  • 235ml melasy (w razie braku melasy można zastąpić miodem)
  • 180g brązowego cukru
  • 120ml wody
  • 1 jajko
  • 5ml ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masło, melasę, brązowy cukier, wodę i ekstrakt waniliowy wlać/włożyć do rondelka i rozpuścić.  Suche składniki pomieszać z rozpuszczonymi, na samym końcu dodając jajko. Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. 
Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia. 
Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni.
Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne.
Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce.
Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności od tego jakie mamy foremki.


Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Wigilia 2013

1 komentarz:

  1. Tego typu pierniczki stały się tradycją u mnie w domu - świąteczną naturalnie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM